Utställningar

Uppdatering av webbplatsen pågår i juli!

Det är möjligt att du inte hittar den information du söker just nu. Uppdateringen av webbplatsen kommer att slutföras den 30.9.2024.

Öppen ansökan: Galleriutställning

Annegården söker utställningsförslag till galleriet på övervåningen för senhösten 2024 – början av 2025.

Utställningen eller verket kan representera vilken konstart som helst. Både enskilda konstnärer och arbetsgrupper kan ansöka. Du kan föreslå ett befintligt verk, ett verk du jobbar på som bäst eller en helhet som består av flera verk. Utställningen kommer att pågå i 4 månader, från december 2024 till mars 2025. Förslagen kan också sammanställas till en grupputställning. Under denna period är temat för utställningarna på Annegården ljud, men förslaget behöver inte vara relaterat till temat.


Ansökningstiden är 31.5.–4.8.2024


Du kan ansöka med hjälp av det formulär som öppnas i början av ansökningsperioden. En länk till formuläret kommer att publiceras på denna sida.


Ansökningar som skickas via formuläret ska innehålla:

  • en plan över den utställning/det verk som föreslås för galleriet
  • en beskrivning av förslagets bakgrund och mål samt kopplingen till Annegårdens målgrupper
  • information om tekniska behov (vilken utrustning som finns tillgänglig, inklusive eventuellt behov av teknisk personal för uthängning)
  • en uppskattning av de material som behövs och kostnaderna (specificera även eventuell befintlig finansiering)
  • tankar och idéer om eventuella kringevenemang (till exempel workshoppar, performanser, föreläsningar, diskussionstillfällen etc.)
  • bildmaterial och länkar till eventuella videoverk
  • Ditt CV och om du önskar även annat material som stöd för din ansökan


Ett arvode på 900 euro betalas till den valda utställningen eller för deltagande i en grupputställning. Annegården deltar också i uthängningen av utställningen och tillhandahåller teknik och montrar för verken. Ett separat arvode betalas för eventuella workshoppar eller föreställningar.


Urvalet görs av en jury bestående av personal, lärare och elever vid Annegården. Urvalen kommer att meddelas senast i september. Juryn kan välja ut flera förslag eller föreslå en gemensam utställning för flera sökande.


Annegårdens utställningsverksamhet


Annegårdens gallerier är avsedda för konstcentrets eget bruk, det vill säga de hyrs inte ut. Verksamheten bygger på utställningshelheter som genomförs i samarbete med olika aktörer såsom konstnärer, organisationer och skolor. Utställningarna har ett konstpedagogiskt syfte och anknyter till barnens och de ungas värld – utställningarna eller verken behöver dock inte vara specifikt gjorda för barn.


Annegårdens huvudsakliga målgrupper är barn inom småbarnspedagogiken (4–6-åringar) och barn i lågstadiet (7–12-åringar). Utöver detta erbjuds även program för högstadieelever och unga. Familjer är en viktig målgrupp, och vi strävar efter att erbjuda konstupplevelser även för vuxna. Utställningarnas innehåll kan riktas till en specifik målgrupp, men det är bra att beakta att utställningarna besöks av människor i alla åldrar.


På Annegården ordnas undervisning i olika konstarter för olika grupper. Under dagen är undervisningen främst avsedd för grupper av skolelever och på kvällen för hobbygrupper. De teman som lyfts fram på utställningen behandlas ofta som en del av konstundervisningen. I samband utställningsverksamheten ordnas öppet program, workshoppar, guidade turer och evenemang på Annegården. I de öppna workshopparna, såsom lördagsworkshopparna, konstrådgivningen och Vi skapar konst-workshopparna, behandlas ofta samma teman som på utställningarna.


Vad är det bra att beakta i förslaget?


Fundera särskilt på hur utställningen/verket/kringevenemanget ska tilltala barn, unga eller familjer. Temat eller innehållet behöver inte vara självklart, enkelt eller särskilt anpassat för barn, men när det gäller stora ämnen är det bra att fundera på hur man kan öppna upp ämnet eller relaterade teman för en yngre publik.


Nämn gärna också vilken typ av kringevenemang som utställningen skulle kunna omfatta: skulle du exempelvis vara intresserad av att hålla ett konstnärsmöte, besöka undervisningsgruppernas lektioner, ordna en workshop, performans eller delta i Annegårdens koncept, såsom konstrådgivningen eller Vi skapar konst. Annegården har stor erfarenhet av att arbeta med barn och vi hjälper gärna till om du inte har tidigare erfarenhet av att arbeta med barn och unga.


Att beakta i planen och uthängningen:

  • Det finns en vaktmästare på Annegården, men det finns ingen separat utställningsövervakare i utställningslokalerna.
  • Utställningen är alltid öppen under Annegårdens öppettider (i regel må–fre kl. 9–20 och lö kl. 10–16, stängt på söndagar).
  • Utställningslokalen ligger på andra våningen i södra gaveln, i det s.k. glasgalleriet. Både korridorsidan och ytterväggen består av fönster. De andra två väggarna är skivbeklädda och verk kan fästas direkt på dem.
  • Det är delvis möjligt att placera delar av helheten i korridoren. I korridoren finns upphängningsskenor längs väggarna.
  • Galleriet har ett fast ljudåtergivningssystem (stereo, 4 fasta högtalare) och en fast ljusskena (ljusutrustning, inklusive miniprofiler finns tillgängliga). Det går att mörklägga utrymmet.
  • Du kan bekanta dig med utrymmet på egen hand under husets öppettider
  • Galleriets yta är ca 33 m2 (bredd 5,1 m, djup 6,2 m och höjd ca 4 m). En planritning av utrymmet finns tillgänglig via länken nedan:


Skicka in din ansökan med hjälp av formuläret nedan: länk till formuläret för Annegårdens öppna ansökan.

Länken till formuläret stängs 4.8.2024 kl. 23.59. 

Ansökan kan lämnas in på finska eller engelska. 

Mer information av och förfrågningar till producent Harri Piispanen, harri.piispanen@(at)hel.fi