Samarbete

Annegården är ett hem för många slags konst- och kulturverksamheter för barn och ungdomar i Helsingfors. Annegården samarbetar med daghem, grundskolor, högskolor, konstskolor och konstinstitutioner. Annegården är aktiv i olika nätverk och projekt, och samarbetar med professionella konstnärer, föreningar och organisationer för att ordna konstundervisning och evenemang. På Annegården samordnas verksamheten Kulturens fadderbarn som riktar sig till alla barn i Helsingfors. 


Aktuellt inom samarbete

Samarbetspartner sök 2025-2026 är avslutad

Partneransökan var öppen 1–30.11.2024. Vi fick 33 förslag. Vi kommer att vara i kontakt med alla förslagsställare i slutet av januari 2025.

Vi söker partner för att komplettera vårt utbud av konstundervisning eftersom det ryms mer verksamhet i våra konstklassrum än vi själv kan ordna. Nästa ansökningsomgång kommer att ske i slutet av 2025. 

Kontakta oss

Teamledare Eeva Mussaari, eeva.mussaari(at)hel.fi, +358(0)40 334 1078



Kulturens fadderbarn

Alla barn som är födda i Helsingfors 2020 eller senare kan bli kulturens fadderbarn. Fadderbarnen får en inbjudan till två evenemang per år fram till dess att barnet börjar skolan. Kulturfaddern bestäms av barnets födelseår. Mer än 30 konst- och kulturaktörer deltar i projektet. Evenemangen är utformade för att passa barnets utvecklingsstadium och stödja hela familjens välbefinnande. Evenemangen är gratis. 

Läs mer och anmäl dig. Länken tar dig till webbplatsen för Kulturens fadderbarn. 

Kontakta oss 

Heidi Valjus, projektproducent, heidi.valjus(at)hel.fi, +358 (0)40 358 1781

Ett barns ansikte som ser ut som Shakespeare och undan Shakespeare's bröst



Älyvapaat – Annegårdens grupp av frivilliga

På Annegården finns en grupp frivilliga seniorer som planerar en temadag för konstverkstäder en gång om året. Evenemanget är riktat till barnfamiljer. Syftet med evenemanget är att stödja konstfostran i hemmet och kanalisera den tysta kunskapen från personer som har arbetat med konst och fostran under sin livstid till en aktiv konstfostran.

Vi önskar att de frivilliga är entusiastiska och villiga att arbeta i grupp enligt de gemensamma målen för konstfostran. 

Bli frivillig och kontakta Annegårdens kontaktperson för Älyvapaat, kulturproducenten Harri Piispanen. 

Om du är eller i framtiden blir intresserad av att delta i Helsingfors stads frivilligverksamhet kan du prenumerera på nyhetsbrevet. Nyhetsbrevet innehåller aktuell information om utbildningar, föreläsningar, evenemang och aktiviteter i anknytning till frivilligverksamheten. Nyhetsbrevet utkommer 4–5 gånger per år. 

Prenumerera på nyhetsbrevet om frivilligverksamhet. Länken tar dig till Helsingfors stads Gruppo-formulär för frivilligarbete. Sidan är på finska.

Kontakta oss 

Harri Piispanen, kulturproducent, harri.piispanen(at)hel.fi, +358 (0)40 121 6753  


Högskolesamarbete och praktik på Annegården

Högskolor och universitet har möjlighet att arrangera sin undervisning på Annegården och vi ingår gärna partnerskap med utbildningsprogram för konstpedagogik. Inom konstundervisning samarbetar vi bland annat med utbildningsprogrammen bildkonstpedagogik på Aalto-universitetet, Global Music på Sibelius-Akademin, dans- och teaterpedagogik på Teaterhögskolan och lärare inom småbarnspedagogik på Helsingfors universitet. 

Annegården utgör regelbundet en plats för praktik och undervisningspraktik och en plats för att utföra lärdomsprov för till exempel konstnärer, kulturproducenter och personer som studerar till konstlärare. Personer som studerar framställningsteknik och visuell kommunikation vid yrkesläroanstalter har gjort praktik av varierande längd på Annegården. Praktiken är i regel oavlönad. Det är alltid en bra idé att fråga om praktikplatser, även om det finns ett begränsat antal platser. 

Annegården välkomnar nya förslag till forskningsprojekt inom barn- och ungdomskonst och konstpedagogik.  

Kontakta oss 

Susanna Metsälä, specialplanerare för konstundervisning, susanna.metsala(at)hel.fi, +358 (0)40 631 8144  


Var med och ordna konstundervisning och evenemang på Annegården

Annegården utvecklar långsiktiga lokaluthyrningspartnerskap och samarbetspartnerskap med aktörer inom konst, konstfostran och konstutbildning för barn och unga. Målet är att komplettera Annegårdens utbud av konstundervisning och konstevenemang, till exempel inom konstarter som Annegården inte tillhandahåller som egen produktion, på minoritetsspråk eller för nya målgrupper.  

Under läsåret 2024–2025 ordnas följande verksamhet i Annegårdens lokaler: 

Kontakta oss 

För frågor om konstfostran och konstundervisning: 
Susanna Metsälä, specialplanerare för konstundervisning, susanna.metsala(at)hel.fi, +358 (0)40 631 8144

För frågor om evenemang: 
Mirka Nokka, teamchef, mirka.nokka(at)hel.fi, +358 (0)40 662 3795  

Två barn och några vuxna gör konstaktiviteter på Annegårdens park på sommaren


Nätverket Small Size

Den internationella föreningen Small size (Artistic International Association Small Size) är ett nätverk som omfattar ungefär 100 teatrar, konstinstitutioner och samfund i 37 länder i fyra världsdelar. Nätverket stödjer och utvecklar scenkonst för barn under skolåldern. Nätverket värnar också om små barns rätt till konst och kultur. Katariina Metsälampi, producent på Annegården, har varit ordförande för nätverket Small size sedan 2016. 

Annegårdens Small size-verksamhet omfattar konstkurser för små barn, konstrådgivning och verkstäder och evenemang för familjer. Annegården är en del av barnteaterkläckeriet Itus teater. Den stöder skapandet av nya, högklassiga finländska barnföreställningar. Varje år i slutet av januari ordnar vi ett gemensamt tre dagar långt evenemang vid namn Small size days för nätverket. 

Läs mer om nätverket Small Size. Länken tar dig till den engelskspråkiga webbplatsen för nätverket Small size. 

Kontakta oss 

Katariina Metsälampi, kulturproducent, katariina.metsalampi(at)hel.fi., +358 (0)50 529 3672  


Förbundet för barnkulturcenter i Finland

Förbundet för barnkulturcenter i Finland är en riksomfattande centralorganisation för barnkulturaktörer som främjar verksamheten inom barnkultur och gör barnkulturen känd i Finland. Förbundet arbetar för att alla barn och unga ska ha en likvärdig möjlighet att delta i och uppleva högklassig konst och kultur. Förbundet för barnkulturcenter i Finland samordnar bland annat verksamheten Konsttestarna för elever i årskurs 8. Länken tar dig till Konsttestarnas webbplats. 

Sedan 2003 har Annegården deltagit i det riksomfattande samarbetet Taikalamppu, som föregick förbundet, och varit medlem i förbundet sedan det bildades 2015. Annegården har representanter i förbundets styrelse. 

Förbundet för barnkulturcenter i Finland har publicerat Kvalitetshandbok för barnkultur (2016), som fungerar som ett rättesnöre för barnkulturcenter i att tillhandahålla högklassig konst och kultur för barn och unga. Kvalitetshandboken är gratis att ladda ner och använda.  

Ladda ner Kvalitetshandboken för barnkultur. Länken tar dig till ett pdf-dokument. 
 
Läs mer om Förbundet för barnkulturcenter i Finland på lastenkulttuuri.fi. Länken tar dig till förbundets webbplats.

Logon för Förbundet för barnkulturcenter i Finland