Besök os

Öppettider


Öppettider från 12.8.2024 

​​​​​​​mån.–fre. kl. 8–20 (utställningar kl. 9–20)  
lör. 10–17  
sön. stängt 


Ankomst

Annegården finns i Kampen på adressen Annegatan 30, 00100 Helsingfors. Gården ligger 550 meter från Helsingfors centralstation och 200 meter från Kampens metro- och busstation. Avståndet till spårvagnshållplatsen på Simonsgatan är 100 meter. 

Med bil 

Parkeringsområdet ligger på Folkskolegränd 2, på Annegårdens bakgård. Parkeringsplatserna är avsedda för artister, varuleverantörer och Annegårdens personal. Vaktmästaren öppnar bommen som leder till gården när du ringer på bomtelefonen. Närmaste allmänna parkeringshus är Kampens parkeringscentral. 

Det finns skyddstak för barnvagnar alldeles intill ingångarna på fram- och baksidan. Det finns ingen barnvagnsparkering inomhus. Du kan be vaktmästaren om ett lås för att låsa vagnen. 

Cykelställen finns till vänster om huvudingången. 

Garderoben finns på samma våning som ingången. Garderoben är oövervakad. Speciellt på vintern rekommenderar vi att du lämnar ytterkläderna i garderoben under besöket. 

Tillgänglighetsanpassad ankomst

En tillgänglighetsanpassad ingång finns på bakgården på Folkskolegränd 2, där Annegårdens parkeringsområde finns. 

Med bil 

Det finns inga särskilt markerade parkeringsplatser för rörelsehindrade på parkeringsområdet. Kontakta vaktmästaren om du behöver en tillgänglig parkeringsplats under besöket. Vaktmästaren öppnar bommen som leder till gården när du ringer på bomtelefonen. 

Ingång 

Ingången ligger alldeles intill parkeringsområdet på Annegårdens bakgård. Dörrarna öppnas automatiskt utåt. En rullstolshiss går till entréhallen på första våningen. Vaktmästaren hjälper till att använda rullstolshissen. Ingången till festsalen ligger direkt till höger från vindfånget. 

Video om att anlända med rullstol 

Se videon om hur du tar dig till Annegården med rullstol. Länken tar dig till Annegårdens Youtube-sida. Videon är på finska.

Kontakta oss 

​​​​​​​Du når vaktmästaren på 09 310 37185 eller 040 160 3741 under Annegårdens öppettider, och via E-post vahtimestarit.annantalo(at)hel.fi.


Tillgänglighet

Det borde vara så enkelt som möjligt att delta i att skapa och uppleva konst, oavsett till exempel funktionsnedsättning, stödbehov, modersmål eller familjens ekonomiska situation.

Annegården använder märket Tillgängligare hobby. Det innebär att vi har förbundit oss att på ett övergripande sätt främja jämlikhet och tillgänglighet i vår verksamhet. Vi utvärderar och förbättrar kontinuerligt vår verksamhet för att alla ska få njuta av glädjen och fördelarna med att utöva en hobby. 

Logon Tillgänligare hobbyer​​​​​​​

Tillgänlighet inomhus

Annegården byggdes 1886 och är en skyddad byggnad. Tyvärr är byggnaden inte tillgänglighetsanpassad. 

  • Assistent under konstkurs: Om ett barn behöver hjälp under en konstkurs kan hen ta med sig en assistent eller någon annan vuxen. Vi ber dig att i förväg kontakta producenten Anni Hiekkala på anni.hiekkala(at)hel.fi.

  • Assistent under evenemang: Om du behöver en assistent under ett evenemang, ber vi dig att i förväg kontakta kulturproducenten Katariina Metsälampi på katariina.metsalampi@hel.fi eller 050 529 3672. 

  • Hiss: I huset finns en hiss som går till de offentliga lokalerna på första och andra våningen. På tredje våningen finns personalens rum, och för att komma dit behövs en hissnyckel. 

  • Festsalen: Med rullstol kommer man till festsalen direkt via vindfånget vid ingången på bakgården (på Folkskolegränd). Ring vaktmästaren när du anländer till festsalen med rullstol. Meddela oss om du behöver en rullstolsplats när du bokar biljetter. 

  • Induktionsslinga: I festsalen finns en induktionsslinga. 

  • Hundar: Hundar som arbetar är tillåtna. Till exempel är ledarhundar, skolhundar och bibliotekshundar välkomna. 

  • Reliefkarta: Be vaktmästaren om en reliefkarta över lokalerna. 

  • Trösklar: Många rum har en ca 6 cm hög tröskel vid dörren. 

  • Dörrar inomhus: De flesta dörrar inomhus är höga dubbeldörrar i helträ, och endast den ena dörren öppnas som en vanlig dörr. Den andra dörren öppnas genom att man lossar reglar uppe och nere. Vaktmästaren hjälper till om det behövs. 

  • Omklädningsrum: Det går inte att komma in i omklädningsrummen med rullstol. 

  • Toaletter: En tillgänglig toalett finns på första våningen, bredvid informationsdisken. Vid dörren finns en låg tröskel. På första våningen finns en könsneutral toalett. 

För frågor om tillgängligheten inomhus: 

Du når vaktmästaren på 09 310 37185 eller 040 160 3741 under Annegårdens öppettider. 

Sensoriska hjälpmedel på föreställningar 

De sensoriska hjälpmedlen är avsedda för barn med vissa särdrag, till exempel autism, uppmärksamhetsstörning eller sensoriska processeringssvårigheter. Barnet behöver dock inte ha något särskilt för att ni ska kunna låna en väska med sensoriska hjälpmedel. Ni kan låna väskan av vaktmästaren. Väskan innehåller saker som gör det lättare att koncentrera sig och följa föreställningen. Väskorna innehåller bland annat hörselskydd, Tangle-fingertrixare, en vikthund och kommunikationsbilder. Vi har två (2) väskor. Väskan kan lånas gratis under föreställningen. 

Tillgänglighet på konstkurser

Deltagarnas kognitiva, sociala eller fysiska egenskaper, ekonomiska situation eller språkkunskaper är inget hinder för att delta på konstkurser. Om ett barn, en ung person eller en vuxen som tillsammans med ett barn deltar i verksamheten behöver särskilt stöd, är det viktigt att kontakta Annegårdens personal i förväg. Om den ekonomiska situationen är ansträngd, är det möjligt att ansöka om befrielse från eller rabatt på kursavgiften. Undervisningsspråket är finska, men det finns plats för alla språk och språkkunskaper. Berätta gärna i förväg om språkkunskaper och behov av stöd.  

Läs mer om hur du ansöker om en frielevplats. Länken tar dig till sidan Anmälan och kurspraxis. 

Ansök om frielevplats. Länken tar dig till ansökningsformuläret. 

Ett barn sitter på golv med hens pappa bakom hen.


Utställningsetikett, hur man besöker en utställning

Om du ska besöka en utställning för första gången eller är osäker på hur du ska gå tillväga, läs de här riktlinjerna så vet du redan en hel del om hur du ska göra som utställningsbesökare.  

Annegården har fyra utställningslokaler: ett galleri som består av två rum på första våningen och två gallerier på andra våningen, i vardera änden av korridoren.  

Besök utställningen som om du befann dig i någons hem  

Tänk på att ställa tillbaka saker på sin plats och ge andra besökare ro att uppleva verken. Lämna utrymmet i lika bra som eller bättre skick än det var i när du kom. Annegårdens mål är att lära alla, även små besökare, hur man ska göra när man besöker konstutställningar. Vi vuxna som följer med utgör en del av arbetet genom att föregå med gott exempel.

Vanligtvis får konstverken inte röras 

För verk som finns i gallerierna, exempelvis tavlor, skulpturer och videor, gäller ”se men inte röra”, om det inte anges separat att det är tillåtet. Om man får röra vid ett verk, är verket markerat med ett klistermärke med en grön hand. Bredvid verket kan det också finnas anvisningar som gör det lättare att uppleva och använda verket. 

Varje verk är skapat med omsorg och skicklighet. Vi respekterar dem och ser till att de inte skadas. Om man får röra vid ett verk ska du göra det med rena händer och försiktigt, nästan som att du lärde känna det. Att man får röra ett verk betyder inte att verket får behandlas hur som helst. Om det behandlas för oförsiktigt kan verket gå sönder, och då kommer ingen att bli glad av det längre. Vi vill att alla besökare ska kunna uppleva verken på utställningarna så som konstnärerna, författarna och de andra aktörerna tänkt sig.  

Mat och dryck ska avnjutas utanför gallerierna 

Mat och dryck ska avnjutas utanför gallerierna. På andra våningen finns en bordsgrupp som är avsedd för att äta matsäck, och Annegårdens kafé finns till för våra besökare. 

Telefonen kan användas för att fotografera verk  

Om telefonen inte används i direkt koppling till verket eller uppgiften ska den ligga i fickan eller väskan under besöket. På en utställning koncentrerar vi oss på att uppleva utställningen. Du kan ta bilder av verken som minne, men det är viktigt att vara försiktig så att inga andra besökare syns på bilderna. 

Tveka inte att fråga vad du får göra på utställningen  

Om det är något som är oklart eller om du är osäker på vad du får eller inte får göra, tveka inte att fråga! Annegårdens personal och vaktmästare hjälper gärna till.   

Välkommen på utställning! 


Gruppbesök

Grupper är välkomna på Annegården. Förutom föreställningar och evenemang erbjuder Annegården grupper skräddarsydda husvisningar, guidade turer och​​​​​​ studiebesök för barn och vuxna. Besöken är avgiftsfria eller avgiftsbelagda beroende på gruppbesökets syfte, längd och innehåll och besökarnas bakgrundsorganisation. 

Kontakta oss 

För guidade turer av utställningar: Marianne Turtio, kulturproducent, marianne.turtio@hel.fi, +358 (0)40 1883416 

För husvisningar: Pirjetta Mulari, direktör för Annegården, barnkulturchef, pirjetta.mulari@hel.fi, + 358 (0)50 564 3553 

​​​​​​​För studiebesök och internationella besök: Susanna Metsälä, specialplanerare för konstundervisning, susanna.metsala@hel.fi, +358 (0)40 631 8145

Fyra unga person vid spiklåda


Hyra lokaler

Många av Annegårdens lokaler kan hyras. De lokaler som oftast hyrs ut är auditoriet och A-scenen på Annegårdens bakgård. Konstklassrummen och festsalen är huvudsakligen i eget bruk, men du kan också efterfråga de lokalerna. Gallerierna är endast i eget bruk. 

Annegården är också alkoholfritt under evenemang i hyrda lokaler. Observera att det finns många barn och unga och mycket buller på Annegården! 

Läs mer om att hyra Annegårdens lokaler på sidan Lokaler och uthyrning.

A-scen på bakgården



Kaféets tjänster

På entrévåningen finns Annegårdens kafé Puffy Mini Pancakes. På vardagar serveras sopplunch och goda minipannkakor med söta och salta tillbehör.  

På kaféet kan du betala med debit/credit-kort eller kontant. Det går också att betala med mobilepay. 

På kaféet kan man till exempel värma upp mjölk. 

Öppettider för kaféet: 
mån. kl. 10–17 
tis.–tors. kl. 10–18 
fre. kl. 10–16 
lör. kl. 10–15


Kontakta oss

Puffy Mini Pancakes, puffyminipancakes(at)gmail.com, +358 (0)40 510 2990

Mini pannkakor med hallon



Vaktmästarna

Vaktmästarna finns vid informationsdisken på entrévåningen på Annegården. 

Vaktmästarna hjälper till med bland annat följande: första hjälpen och nödsituationer, bommen och att öppna dörrar, använda rullstolshissen, upphittade föremål. 

Kontakta oss 

​​​​​​​Under Annegårdens öppettider kan du nå vaktmästarna på +358 (0)40 160 3741. E-post vahtimestarit.annantalo(at)hel.fi.