För konst- och utbildningsproffs

Aktuellt för yrkespersoner 

Finska Reggio Emilia föreningens kväll på Annegården 14.11.2024 kl. 17-19.30

Finska Reggio Emilia-föreningen ordnar en kväll i Annegårdens auditorium torsdagen den 14 november kl. 17-19.30. Deltagaravgiften är 10 euro, evenemanget är gratis för studerande.

Program för kvällen

  • Välkomstanförande av föreningens ordförande Taina Maria Savimäki
  • Hur kom Reggio Emilia-pedagogiken till Finland, bildkonstlärare Elisse Heinimaa
  • Perspektiv på Reggio Emilias tänkande i förhållande till finsk småbarnspedagogik, Jarmo Lounassalo, expert på småbarnspedagogik
  • Barns intressen som utgångspunkt för projekt, Marianna Monter, lärare i småbarnspedagogik
  • Barnet och filosofin, filosofen och författaren Johannes Ojansuu

Anmäl dig senast den 7 november på adressen reggiofinland(a)gmail.com.

Läs mer på föreningens Facebooksida Reggio Inspired Finland. Länk till föreningens facebooksida.

Kontakta oss: reggiofinland(at)gmail.com.

___

Assitej Finlands tematorsdag 21 november kl. 14-16.30

Under hösten ordnar Assitej Finland, en förening för scenkonst för barn och unga, tre tematorsdagar i samarbete med andra aktörer på Annegårdens konstcentrum för barn och unga i Helsingfors. Mötena är öppna för alla aktörer inom scenkonst riktad till barn och unga, yrkespersoner och studerande inom branschen och alla som är intresserade av ämnet. 
 
Evenemangen har fritt inträde.


Tematorsdag 21.11. Annegården och Sara Myrberg, residens konstnär, bjuder in till ett seminarium om scenkonst för den yngsta publiken

Sara Myrberg är svensk frilansande mimskådespelare, regissör och upphovsperson till ett flertal föreställningar för den yngsta publiken. Sara läste en Master i skådespelerikonst 2021–2023.

Aktuell som regissör till föreställningen Idag vet jag inte vem jag är för barn 3-6 år på Regionteatern Blekinge Kronoberg samt kommande projekt för bebisar, 0-2 år, Sagor om Ny.

Under en inledande Lecture performance ger Sara exempel ur sin Master-essä och exposition där ämnet som utforskades var skådespelaren i mötet med den yngsta publiken.

Sedan följer ett samtal mellan Sara, Päivi Aura och Harriet Abrahamsson.

Päivi Aura är en av grundarna till Dansteater Auraco. Aktuell med föreställningen Embrace/Syli för bebisar. Premiär 18 november på Annegården.

Harriet Abrahamsson är skådespelare, dramatiker och dramapedagog. Hon har skrivit ett flertal pjäser för de yngsta. Hennes senaste pjäs heter Gustavs stora känslor, för barn 3–6 år.

I ett samtal berättar de om sitt konstnärskap, föreställningar och särskilt om erfarenheter och tankar kring skapandet av scenkonst för de yngsta barnen och bebisar. 

  • Varför, hur och vad gestaltar man berättelser för den yngsta publiken?
  • Hur ser skapandeprocessen ut?
  • Genom att sätta ljuset på scenkonst för barn belyser vi också barns ställning och situation i samhället.

Seminariet ges på engelska.

Anmäla dig: info(at)assitej.fi

I samarbete: Suomen Assitej, Annegården och Nordisk Kulturkontakt

Läs mer på Assitej Finlands webbplats. Länk till Assitej Finlands webbsida.. 

Kontakta oss:​​​​​​ info(at)assitej.fi. 

___

Annantalos skaparmöten startade den 5.10.2024

Annantalo sammankallade professionella inom konst och konstutbildning för att tillsammans utveckla ett nätverk av konstskapare för barn och unga.

På det första mötet presenterade teaterskaparen Sanna Kärkkäinen och danskonstnären Veera Snellman det Taidelabra-koncept de hade skapat och faciliterade deltagarna att drömma om samlingar i Helsingfors: vilka skulle vara där, vilka behov skulle samlingarna uppfylla, vad skulle resultatet av samlingarna vara, hur skulle stämningen vara. Evenemanget ska fungera som en grund för vidareutveckling av skaparnätverket.

Skaparmötena är öppna för alla skapare, lärare, utbildare, pedagoger och deras representanter som arbetar med konst för barn och ungdomar i Helsingfors. Alla konstformer är välkomna. Vi hoppas att Annegården kan bli en mångstämmig mötesplats för konstnärer - ett centrum för diskussion, en scen för visning, ett utrymme för testning.

Kontakta oss: Susanna Metsälä, specialrådgivare för konstfostran, susanna.metsala(at)hel.fi, +358 (0)40 631 8144



Utveckla tillsammans – Annegården som kompetenscenter 

Vi vill utveckla barnkultur och konstfostran tillsammans med yrkespersoner inom konst, konstfostran och konstutbildning. 

Annegården håller på att utvecklas till ett kompetenscenter för barnkultur i Helsingfors. Annegårdens kompetenscenter är verksamhet mellan yrkespersoner inom konst för att stödja och utveckla konst och konstpedagogik för barn och unga. Det är möten med yrkespersoner, kamratutbildning, nätverkande, informationsproduktion och informationsdelning. Det är en plattform för multikonst som huvudsakligen ordnar sin verksamhet på Annegården. Tanken bakom verksamheten är att aktörer inom konst och konstpedagogik för barn och unga ska kunna dela med sig av kunskap.  

Annegårdens kompetenscenter bygger på följande verksamhetsformer:  

  • Utredning av servicenätet för barnkultur  
  • Underhåll av webbplatsen kultus.hel.fi 
  • Produktion och delning av kunskap 
  • Gemensamma evenemang för yrkespersoner inom konst och fostran 
  • Medlemskap i nätverk och organisationer för konst och konstpedagogik för barn och unga  


Helsingfors plan för kulturfostran 

I Helsingfors fungerar planen för kulturfostran som ett gemensamt verktyg för småbarnspedagogiken, den grundläggande utbildningen, andra stadiets utbildning och kultur- och konstaktörer, och genomförandet av planen främjas genom nätverk och olika åtgärder. 

Läs mer om planen för kulturfostran. Länken tar dig till webbplatsen Helsingfors lär sig.


Evenemangssökning på kultus.hel.fi 

Webbtjänsten kultus.hel.fi är en tjänst för lärare och småbarnspedagoger som samlar inlärningsmöjligheter inom kultur, konst och idrott på ett och samma ställe.   

På webbtjänsten finns utflykter, verkstäder, presentationer och utställningar som passar daghems- och skolgrupper och studerande på andra stadiet i hela huvudstadsregionen. På Kultus publiceras också information om evenemang riktade till lärare. På tjänsten kan du bläddra bland evenemang och anmäla dig till dem.   

Där finns också läromedel och uppgiftspaket för kulturfostran som är fritt tillgängliga för alla pedagoger.   

Kultus har ett eget nyhetsbrev som innehåller utdrag ur Kultus innehåll och andra aktuella frågor inom kulturufostran.Prenumerera på Kultus nyhetsbrev. Länken tar dig till Helsingfors stads kultur- och verksamhetskalender. 

Läs mer om Kultus. Länken tar dig till Helsingfors stads kultur- och verksamhetskalender.

 
Kontakta oss 

Suvi Lahdenmäki, planerare, suvi.lahdenmaki(at)hel.fi, +358 (0)40 186 8906 


Forum för kulturfostran – pedagoger och personer inom kulturbranschen möts 

Två gånger om året ordnar Helsingfors stad Forum för kulturfostran. Det är ett evenemang där människor från konst- och kulturbranschen möter lärare och pedagoger. Där kan de diskutera, lära sig och utveckla kulturfostran tillsammans. 

På evenemanget diskuterar vi aktuella frågor och lyssnar på föreläsningar av experter och anföranden av pedagoger och konstnärer. På evenemanget kan man också nätverka och träffa nya människor. 

Läs mer på webbsidan för Forum för kulturfostran.

Kontakta oss 

Laura Arala, specialplanerare för barnkultur, laura.arala(at)hel.fi, +358 (0)40 162 6388 


Kultursamordnare i skolorna 

I varje skola i Helsingfors har kulturtjänsterna en förtroendelärare, en kultursamordnare. Hen är kontaktpersonen mellan skolan och kulturcentrets kulturtjänster. 

Skolans kultursamordnare fungerar som kontaktperson och initiativtagare för kulturtjänsterna. Kultursamordnaren tar emot information om kulturtjänsternas utbud för barn och unga och vidarebefordrar den till sina kollegor. Samordnaren tar del av Helsingfors plan för kulturfostran och informerar sina kollegor om innehållet. Kultursamordnaren informerar skolan om 5×2-konstundervisning så att alla skolans elever i årskurserna 3–6 kan delta en gång under grundskolans första sex år.  

Samordnaren delar regelbundet med sig av information om kulturutbudet på skolans möten och planeringsdagar. Samordnaren rekommenderas använda webbtjänsten kultus.hel.fi och webbplatserna för de olika kulturinstitutionerna som planeringsverktyg. 

Samordnarna belönas med ett årligt Kulke-kort som ger dem fri entré till föreställningar på nämnda kulturcenter. Vi anordnar också möten för samordnarna i samarbete med andra aktörer i staden. 

Kontakta oss 

Laura Arala, specialplanerare för barnkultur, laura.arala(at)hel.fi, +358 (0)40 162 638


Publikationer om verksamheten på Annegården 

Annegården framställer publikationer som dokumenterar verksamheten på Annegården. Pedagogiskt uppgiftsmaterial finns under fliken Konstfostran och konstundervisning.   

Flera lärdomsprov har genomförts på Annegården. Annegården välkomnar ansökningar för forskningsprojekt inom barn- och ungdomskonst samt konstpedagogik.  
 
Publikation för Annegårdens jubileumsår (2022): 
Leikkivä Picasso ja koira, joka kuoli – Taidekasvatustarinoita Annantalon historiasta  

En metodhandbok för kulturellt specialungdomsarbete (2018): 
KENT – kulttuurinen erityisnuorityö – Taiteen äärellä vahvistumista​​​​​​​ 


Kontakta oss

Mirka Nokka, teamledare, mirka.nokka(at)hel.fi, +358 (0)40 662 3795