Taiteen ja kasvatuksen ammattilaisille

Ajankohtaista ammattilaisille

Suomen Reggio Emilia -yhdistyksen ilta Annantalolla 14.11.2024 klo 17-19.30

Suomen Reggio Emilia -yhdistys järjestää illan Annantalon auditoriossa torstaina 14.11. klo 17-19.30. Osallistumismaksu on 10 €, opiskelijoille tilaisuus on ilmainen.


Ohjelma

  • Tervetulosanat, yhdistyksen puheenjohtaja Taina Maria Savimäki
  • Miten Reggio Emilia -pedagogiikka tuli Suomeen?, kuvataideopettaja Elisse Heinimaa
  • Reggiolaiseen ajatteluun liittyviä näkökulmia peilaten suomalaiseen varhaiskasvatukseen, varhaiskasvatuksen asiantuntija Jarmo Lounassalo
  • Lasten kiinnostuksen kohteet projektien lähtökohtina, varhaiskasvatuksen opettaja Marianna Monter
  • Lapsi ja filosofia, filosofi ja kirjailija Johannes Ojansuu


Ilmoittaudu tilaisuuteen 7.11. mennessä osoitteeseen reggiofinland(at)gmail.com.

Lue lisää yhdistyksen Facebook-sivulta Reggio Inspired Finland. Linkki vie yhdistyksen facebook-sivulle.

Yhteydenotot: reggiofinland(at)gmail.com.

___

Suomen Assitejn 3. teematorstai 21.11. klo 14-16.30

Lapsille ja nuorille suunnatun esittävän taiteen järjestö Suomen Assitej järjestää syyskaudella kolme teematorstaita lasten ja nuorten taidekeskus Annantalolla Helsingissä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Tapaamiset ovat avoimia kaikille lapsille ja nuorille suunnatun esittävän taiteen tekijöille, alan ammattilaisille ja opiskelijoille sekä aiheesta kiinnostuneille.

Tapahtumiin on vapaa pääsy.


Teematorstaissa 21.11. on ohjelmassa seminaari: Esityksiä kaikkein pienimmille! Alustajana Annantalolla residenssivieraana oleva Sara Myrberg.

Sara Myrberg on ruotsalainen free lance miiminäyttelijä, ohjaaja ja lukuisien pienille lapsille suunnattujen esitysten tekijä. Sara suoritti näyttelijätaiteen maisteritutkinnon Tukholmassa 2021–2023.

Nyt syksyllä hän on ohjannut Regionteatern Blekinge Kronobergissä näytelmän Idag vet jag inte vem jag är, joka käsittelee muistisairaan isovanhemman ja lapsen suhdetta, Esitys on suunnattu 3-6 -vuotiaille lapsille. Annantalolla hän työskentelee uuden, 0–2 -vuotiaille suunnatun esityksen parissa: Sagor om Ny.

Alkuun nähtävässä Lecture performance -esityksessä Sara antaa esimerkin maisteritutkielmastaan, jossa tutkinnan aiheena oli näyttelijä kaikkein nuorimpien katsojien edessä.

Tilaisuus jatkuu kolmen tekijän keskustelulla: Sara, Päivi Aura ja Harriet Abrahamsson.

Päivi Aura on Liike- ja tanssiteatteri Auracon perustajia. Hänen uusin vauvateoksensa: Syli saa ensiaamun Annantalossa 18.11.

Harriet Abrahamsson on näyttelijä, dramaturgi ja draamapedagogi. Hän on kirjoittanut monia näytelmiä pienille lapsille. Viimeisin on nimeltään Gustavs stora känslor, 3–6 –vuotiaille lapsille.

Kolmikko on luvannut kertoa taiteilijuudestaan, esityksistä ja erityisesti kokemuksistaan ja ajatuksistaan tehtäessä teatteria vauvoille ja taaperoikäisille.

  • Miksi, kuinka ja minkä muotoisia tarinoita teemme kaikkein pienimmille katsojille?
  • Miltä näyttää luomisprosessi?
  • Kun keskustelemme näyttämötaiteesta lapsille, kerromme myös lasten tilasta ja asemasta yhteiskunnassa.

Seminaari on englanniksi.

Ilmoittautuminen erityisesti zoom osallistujille: info(at)assitej.fi

Yhteistyössä Suomen Assitej, Annantalo ja Nordisk kulturkontakt

Lämpimästi tervetuloa!

Lue lisää Suomen Assitejn kotisivuilta. Linkki Suomen Assitejn ajankohtaista -sivustolle.

Yhteydenotot: info(at)assitej.fi.

___

Annantalon tekijätapaamiset käynnistyivät 5.10.2024

Annantalo kutsui koolle taiteen ja taidekasvatuksen ammattilaisia yhteiskehittämään lasten ja nuorten taiteen tekijäverkostoa.

Ensimmäisessä tapaamisessa teatterintekijä Sanna Kärkkäinen ja tanssitaiteilija Veera Snellman esittelivät perustamaansa Taidelabra-konseptia ja ohjasivat unelmoimaan kokoontumisia Helsinkiin: keitä siellä olisi, mihin tarpeeseen kokoontumiset vastaisivat, mikä kokoontumisten anti olisi, minkälainen tunnelma olisi. Tilaisuuden pohjalta on hyvä kehittää tekijäverkoston toimintaa eteenpäin.

Tekijätapaamiset ovat kaikille Helsingissä toimiville lasten ja nuorten taiteen tekijöille, taidekasvattajille, -kouluttajille, -pedagogeille ja heitä edustaville tahoille. Kaikki taidelajit ovat tervetulleet. Toivomme, että Annantalo voi tarjota tekijöille moniäänisen kohtaamispaikan – keskuksen keskusteluille, näyttämön näyttämiselle, tilan testaamiselle.

Yhteydenotot: Taideopetuksen erityissuunnittelija Susanna Metsälä, susanna.metsala(at)hel.fi, +358 (0)40 631 8144


Kehitetään yhdessä - Annantalo osaamiskeskuksena

Haluamme kehittää lastenkulttuuria ja taidekasvatusta yhdessä taiteen ja taidekasvatuksen ja -koulutuksen ammattilaisten kanssa.

Annantaloa kehitetään Helsingin lastenkulttuurin osaamiskeskukseksi. Annantalon osaamiskeskus on taiteen ammattilaisten välistä toimintaa lasten ja nuorten taiteen sekä taidepedagogiikan tukemiseksi ja kehittämiseksi. Se on ammattilaistapaamisia, vertaiskouluttautumista, verkottumista ja verkostoitumista, tiedontuotantoa ja tiedon jakamista. Se on monitaiteellinen alusta, jonka toiminta tapahtuu pääsääntöisesti Annantalossa. Toiminnan ideana on jakaa osaamista lasten ja nuorten taiteen sekä taidepedagogiikan alan toimijoiden välisesti. 

Annantalo -osaamiskeskuksen toimintamuotoja ovat: 

  • Lastenkulttuurin palveluverkkoselvitys 
  • Kultus.hel.fi -sivuston ylläpito
  • Tiedontuotanto ja tiedon jakaminen
  • Taiteen ja kasvatuksen ammattilaisten yhteiset tapaamiset
  • Lasten ja nuorten taiteen sekä taidepedagogiikan verkostojen ja järjestöjen jäsenyydet 


Helsingin kulttuurikasvatussuunnitelma


Kulttuurikasvatussuunnitelma toimii Helsingissä varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, toisen asteen koulutuksen sekä kulttuuri- ja taidealan toimijoiden välisenä yhteisenä työkaluna, jonka toteutumista edistetään verkostoissa ja erilaisin toimenpitein.

Lue lisää kulttuurikasvatussuunnitelmasta. Linkki vie Helsinki oppii -sivustolle.


Kultus.hel.fi -tapahtumahaku


Kultus.hel.fi-verkkopalvelu on opettajille ja varhaiskasvattajille suunnattu verkkopalvelu, joka kokoaa kulttuurin, taiteen ja liikunnan oppimiskohteet yhteen osoitteeseen.  

Verkkopalvelusta löytyy päiväkoti- ja koululaisryhmille sekä toisen asteen opiskelijoille sopivia retkiä, työpajoja, esityksiä ja näyttelyitä eri puolilta pääkaupunkiseutua. Kultuksessa ilmoitetaan myös opettajille suunnatuista tapahtumista. Palvelussa voi selata tapahtumia ja ilmoittautua niihin.

Tarjolla on myös kulttuurikasvatusta tukevia oppimateriaaleja ja tehtäväpaketteja, jotka ovat vapaasti kaikkien kasvattajien hyödynnettävissä.

Kultuksessa on oma uutiskirjeensä, johon on koottu poimintoja Kultuksen sisällöstä ja muista kulttuurikasvatuksen ajankohtaisista asioista. Tilaa Kultuksen uutiskirje. Linkki vie Helsingin kaupungin kulttuuri- ja toimintakalenteriin.


Lue lisää Kultuksesta. Linkki vie Helsingin kaupungin kulttuuri- ja toimintakalenteriin.


Yhteydenotot

Suunnittelija Suvi Lahdenmäki, suvi.lahdenmaki(at)hel.fi, +358 (0)40 186 8906


Kulttuurikasvatuksen foorumi - kasvattajat ja kulttuurialan ihmiset kohtaavat


Helsingin kaupunki järjestää kaksi kertaa vuodessa Kulttuurikasvatuksen foorumin. Se on tapahtuma, jossa taidealan ja kulttuurialan ihmiset kohtaavat opettajia ja kasvattajia. He voivat keskustella, oppia ja kehittää kulttuurikasvatusta yhdessä.

Tapahtumassa keskustellaan ajankohtaisista aiheista ja kuullaan asiantuntijoiden luentoja sekä  kasvattajien ja taiteilijoiden  puheenvuoroja. Tapahtumassa voi myös verkostoitua ja tutustua uusiin ihmisiin.

Lue lisää aiheesta Kulttuurikasvatuksen foorumi-sivulta.

Yhteydenotot

Lastenkulttuurin erityissuunnittelija Laura Arala, laura.arala(at)hel.fi, +358 (0)40 162 6388



Koulujen kulttuurikoordinaattorit


Kulttuuripalveluilla on jokaisessa helsinkiläisessä koulussa oma luotto-opettaja, kulttuurikoordinaattori. Hän on yhteyshenkilö koulunsa ja kulttuurikeskuksen kulttuuripalveluiden välillä.

Koulun kulttuurikoordinaattori toimii kulttuuripalveluiden yhteyshenkilönä ja aloitteentekijänä. Kulttuurikoordinaattori vastaanottaa saamansa tiedon ja välittää sen tietoa kollegoilleen kulttuuripalveluiden lapsille ja nuorille suunnatusta tarjonnasta. Koordinaattori tutustuu Helsingin kulttuurikasvatussuunnitelmaan ja perehdyttää kollegojaan suunnitelman sisältöihin. Kulttuurikoordinaattori tiedottaa kouluaan 5×2-taideopetuksesta, jotta kaikki koulun 3.-6. luokat pääsisivät osallistumaan siihen kerran alakoulun aikana. 

Koordinaattori jakaa tietoa kulttuuritarjonnasta säännöllisesti koulunsa kokouksissa ja suunnittelupäivissä. Suunnittelun työkaluina suositellaan käytettäväksi kultus.hel.fi -verkkopalvelua ja eri kulttuurilaitosten verkkosivuja.

Koordinaattorit palkitaan vuosittaisella Kulke-kortilla, jolla saa maksuttomia sisäänpääsyjä em. kulttuurikeskusten esityksiin. Järjestämme koordinaattoreille myös tapaamisia yhteistyössä muiden kaupungin toimijoiden kanssa.

Yhteydenotot

Suunnittelija Suvi Lahdenmäki, suvi.lahdenmaki(at)hel.fi, +358 (0)40 186 8906


Julkaisuja Annantalon toiminnasta


Annantalo tuottaa julkaisuja, jotka dokumentoivat Annantalon toimintaa. Pedagogiset tehtävämateriaalit löytyvät välilehdeltä Taidekasvatus ja -opetus.  

Annantalossa on toteutettu useita opinnäytteitä. Annantalo toivottaa tervetulleeksi avaukset tutkimushankkeiksi lasten- ja nuortentaiteen sekä taidepedagogiikan aloilta. 

Annantalon juhlavuoden julkaisu (2022):
Leikkivä Picasso ja koira, joka kuoli - Taidekasvatustarinoita Annantalon historiasta 

Menetelmäopas kulttuurisesta erityisnuorisotyöstä (2018):
KENT – kulttuurinen erityisnuorityö - Taiteen äärellä vahvistumista​​​​​​​

​​​​​​​

Yhteydenotot

Tiimiesihenkilö Mirka Nokka, mirka.nokka(at)hel.fi, +358 (0)40 662 3795