Taidekasvatus- ja opetus

Ajankohtaista taideopetuksessa

Ilmoittautuminen kevätlukukaudelle auki 6.1.2025 asti

Mielessä uusi taideharrastus? Vapaa-ajan kursseille saattaa vapautua paikkoja kevätlukukaudelle. Ilmoittautuminen vapautuville paikoille avautuu torstaina 5.12. klo 9 ja päättyy 6.1.2025.

Huom! Annantalon henkilökunta lomailee 21.12.2024-6.1.2025, joten kursseihin liittyvää asiakaspalvelua ei ole saatavilla tuona aikana.

Mahdollisuutta kokeilla uutta harrastusta ei aina löydy, jos ikätoverit ovat aloittaneet harrastamisen jo pikkulapsena ja edenneet tasoryhmästä toiselle. Annantalon erilaiset lukukauden ja lukuvuoden mittaiset taidekurssit kutsuvat kokeilemaan taiteen tekemistä – myös harvinaisempia taiteita. Kurssit sopivat kaikille, niin aloittelijoille kuin pidempään harrastaneille. 

Etsi mieleinen kurssi Taidekurssit -hakusivulta.


Annantalon taideopetus lapsille ja nuorille


Annantalossa järjestetään sekä pitkäkestoisia taidekursseja että lyhyitä työpajoja. Annantalossa opetetaan animaatiota, arkkitehtuuria, elävää kuvaa, keramiikkaa, kuvataidetta, sarjakuvaa, tanssia, teatteria, tekstiilitaidetta ja valokuvausta. Annantalossa eri taiteet kohtaavat.

Annantalo on sitoutunut edistämään saavutettavuutta ja yhdenvertaisuutta tavoitteellisesti. Osallistumisen taiteen tekemiseen ja kokemiseen tulee olla mahdollisimman helppoa riippumatta esimerkiksi toimintarajoitteista, tuen tarpeista, äidinkielestä tai perheen taloudellisesta tilanteesta.



Taideneuvola ja Tehdään taidejuttuja -työpajat


Taideneuvola ja Tehdään taidejuttuja ovat noin 1,5 tunnin kestoisia työpajoja. Taideneuvola on suunnattu 3–5-vuotiaalle lapselle ja Tehdään taidejuttuja 6–10-vuotiaalle lapselle koettavaksi yhdessä läheisen aikuisen kanssa. 

Taideneuvola ja Tehdään taidejuttuja -työpajoissa lapsi ja aikuinen toimivat työparina ja tekevät taidetta yhdessä. Työpajojen sisällöt ovat eri taiteista, esimerkiksi kuvataiteesta, esittävistä taiteista, mediataiteista ja muotoilusta. Työpajat innostavat ja opastavat lapsia ja aikuisia tekemään taidetta yhdessä kotonakin.

Taideneuvoloihin ja Tehdään taidejuttuja -työpajoihin on ennakkoilmoittautuminen Tapahtumat-sivulla. Toiminta on maksutonta.

Yhteydenotot

Kulttuurituottaja Roi Ruuskanen, roi.ruuskanen(at)hel.fi, +358 (0)40 522 9253 

​​​​​​​


 Taidelauantain avoimet työpajat perheille


Lauantaisin koko perhe voi viettää yhteistä vapaa-aikaa taidetta tehden ja kokien. Taidelauantain avoimissa non-stop työpajoissa voi piipahtaa tai viipyä pidempään. Ennakkoilmoittautumista ei ole ja osallistuminen on maksutonta.

Työpajat ovat vaihtelevia; eri taiteita, sisältöjä ja ohjaajia. Työpajoja ohjaavat Annantalon taidekasvattajat sekä vierailevat taiteilijat ja taidepedagogit.

Osallistumiseksi ei tarvita ennakkotaitoja ja työpajojen tehtävät soveltuvat hyvin eri kielitaitoisille ja eri-ikäisille lapsille. Tarvittaessa lapsille on saatavilla kuulosuojaimia ja muita aistiapuvälineitä. Käytössä on myös hiljainen tila.

Löydät Taidelauantaiden ohjelmat Tapahtumat-sivuilta.

Yhteydenotot

Kulttuurituottaja Marianne Turtio, marianne.turtio(at)hel.fi, +358 (0)40 188 3416

​​​​​​​



Vapaa-ajan taidekurssit


Vapaa-ajan taidekurssit ovat 4–18-vuotiaille helsinkiläisille. Joillekin kursseille lapsi osallistuu yhdessä aikuisen kanssa. Taidekurssit sopivat kaikille, niin aloittelijoille kuin pidempään harrastaneille.

Kurssit ovat lukukauden tai lukuvuoden kestoisia ja ryhmät kokoontuvat kerran viikossa. Kurssien opettajina toimivat  Annantalon taidekasvattajat.

Vapaa-ajan kurssien ryhmäkoko on pieni, 6–10 osallistujaa. Taiteenlajin ja kurssin erityispiirteet, osallistujien ikä sekä mahdollinen tuen tarve vaikuttavat ryhmäkokoon. Pienet ryhmät täyttyvät nopeasti. Jonoon ilmoittautumalla voi saada peruutuspaikan. 

Taidekurssilla osallistutaan näyttelyyn tai valmistetaan esitys joko Annantalossa tai muualla Helsingissä ryhmälle soveltuvalla tavalla. Näyttely- ja esitystoiminnassa harrastajien ja ammattilaisten tekijänoikeuksia kunnioitetaan.

Taidekursseille osallistuvien kognitiiviset, sosiaaliset tai fyysiset ominaisuudet eivät ole este osallistua. Mikäli toimintaan osallistuva lapsi, nuori tai lapsen kanssa osallistuva aikuinen tarvitsee erityistä tukea, on tärkeää olla yhteydessä Annantalon henkilökuntaan etukäteen.

Jos taloudellinen elämäntilanne on haastava, on kurssimaksuun mahdollista hakea vapautusta.

Kursseille, joissa on tilaa, voi tulla kokeilukerralle. Kysy asiasta lisää taideopetuksen erityissuunnittelijalta.

Kurssien opetuskieli on suomi, mutta kaikille kielille ja kielitaidoille on tilaa. Kielitaidosta ja tuen tarpeesta on hyvä kertoa etukäteen.

Tarkemmat ohjeet vapaa-ajan kursseille ilmoittautumisesta, vapaaoppilaspaikan hakemisesta, kuvaus- ja teosluvista ja lukuvuoden aikatauluista löydät Kurssi- ja ilmoittautumiskäytännöt -sivulta.

Vapaa-ajan kurssit ja ilmoittautuminen löytyvät Taidekurssit -sivulta.

Yhteydenotot

Kulttuurituottaja Anni Hiekkala, anni.hiekkala(at)hel.fi, +358 (0)40 876 424



5x2-taidekurssit koululuokille Helsingissä

Helsingin kaupunki tarjoaa maksuttoman 5x2-taidekurssin 3.–6.-luokille. Tavoitteena on, että jokainen helsinkiläinen lapsi pääsee osallistumaan 5x2-taidekurssille kerran alakoulun aikana. Luokanopettajat ilmoittavat luokkansa kurssille. 5x2-taidekurssi innostaa oppilaita tekemään taidetta sekä laajentaa oppilaiden kokemuksia ja tietoa siitä mitä taide voi olla. Oppilaat saavat vinkkejä taideharrastamisesta Helsingissä.

5x2-taidekurssi pähkinänkuoressa 

5x2-taidekurssi kestää viisi viikkoa. Kerran viikossa on yksi kahden oppitunnin kestoinen taidetunti.  Kurssilla koululuokka jaetaan eri taideaineiden pienryhmiin. Oppilas työskentelee kaikki kurssikerrat yhden taideaineen parissa taideopettajan johdolla. Viimeisellä kurssikerralla pienryhmät pääsevät tutustumaan toistensa työskentelyyn ja kurssien tuotoksiin, jolloin oppilaat harjoittelevat esittämään, esittelemään ja vastaanottamaan taidetta sekä keskustelemaan taiteesta. Oppilaille syntyy kokemus taiteellisesta prosessista.

5x2-kurssitarjonta ja ilmoittautuminen Kultus.hel.fi -sivulla 

5x2-taidekursseja järjestetään Annantalossa, Caisassa, Kanneltalolla, Malmitalolla, Stoassa ja Vuotalolla. Eri toimipisteet tarjoavat laajan kattauksen eri taideaineita. Koululuokille tarjottavat taideaineet kerrotaan ilmoittautumisen yhteydessä. 5x2-taideopetusta järjestetään myös erityistä tukea tarvitseville sekä sairaalakouluissa. 

Eri toimipisteiden ajantasainen 5x2-kurssitarjonta ja ilmoittautuminen ovat osoitteessa Kultus.hel.fi. Linkki vie Kultus.hel.fi -sivustolle.

Yhteydenotot

Kulttuurituottaja Roi Ruuskanen, roi.ruuskanen(at)hel.fi, +358 (0)40 522 9253 




Taidetehtäviä kotiin ja kouluun

Annantalo tuottaa pedagogista materiaalia hyödynnettäväksi niin kodeissa kuin kouluissa. Materiaalit ovat vapaasti ladattavissa. Annantalon muut julkaisut ja opinnäytteet löytyvät sivulta Taiteen ja kasvatuksen ammattilaisille.

Taiteen avulla tulevaisuuteen, 2020-2021

Annantalon taideopettajat tekivät oppimateriaalia ja pitivät työpajoja päiväkodeissa ja kouluissa. Pajoissa lapset opettelivat taitoa kuvitella erilaisia tulevaisuuksia. Suomenkieliset oppaat:

Yhteydenotot

Tiimiesihenkilö Mirka Nokka, mirka.nokka(at)hel.fi, +358 (0)40 662 3795 

​​​​​​​



Yhteydenotot​​​​​​​

Yleiset tiedustelut taidekasvatuksesta ja -opetuksesta:

Taideopetuksen erityissuunnittelija Susanna Metsälä, susanna.metsala(at)hel.fi, +358 (0)40 631 8145